Uit het niets valt je telefoon uit. Je probeert hem opnieuw aan te zetten maar merkt dat dit op geen enkele manier lukt. Inmiddels zit de oplader er al wat uren aan en ook een andere kabel of adapter maakt geen verschil. Frustrerend, want je bent ineens onbereikbaar en kunt je toestel niet meer gebruiken.
Gelukkig zijn er een aantal stappen die je zelf kunt proberen voordat je direct een reparatie inplant. In deze blog lees je wat je kunt doen.
Wat zijn mogelijke oorzaken van telefoons die niet aan gaan?
Telefoons kunnen om allerlei redenen niet meer opstarten. Frustrerend! Soms is het probleem eenvoudig te verhelpen, maar het kan ook wijzen op een ernstiger defect. Denk onder meer aan:
- Je smartphone werkt niet door waterschade
- Je smartphone wordt niet meer opgeladen
- Het scherm doet het niet meer
- De batterij heeft het begeven
- De smartphone gaat niet aan door software
- Problemen met de aan/uit-knop
- Oververhitting door zon of langdurig gebruik

Je smartphone werkt niet door waterschade
Waterschade vind je smartphone niet leuk. Een beetje water kan soms al grote problemen veroorzaken, vooral als het in belangrijke onderdelen zoals de batterij, oplaadpoort of het moederbord terechtkomt. Maar helaas, het is nu eenmaal al gebeurd.
Wat kun je doen? De truc met rijst raden we af. Zorg in plaats daarvan dat je snel de simkaart uit het toestel haalt en kies ervoor om de telefoon bij een reparateur te brengen. Je kunt ook één van de tips in deze blog proberen. Of laat Student Fixer naar jou toe komen!
Je smartphone wordt niet meer opgeladen
Als de batterij op is en de oplader geen effect lijkt te hebben, kan dat behoorlijk frustrerend zijn. Je sluit je telefoon aan zoals altijd, maar er gebeurt niets: geen oplaadgeluid, geen icoontje, helemaal niks. Dit probleem kan verschillende oorzaken hebben. Wellicht is de oplader kapot, is de poort niet goed schoon of is er sprake van slijtage aan de interne connector.
Gelukkig kun je vaak zelf al het een en ander controleren. Probeer een andere kabel en adapter, inspecteer de oplaadpoort op stof of vuil, en start je toestel opnieuw op. Werkt het nog steeds niet? Dan kan het zijn dat er een professionele reparatie nodig is. Recent schreven we al eens een uitgebreide blog over wat je kunt doen als je telefoon niet meer oplaadt.

Het scherm doet het niet meer
Misschien heeft je telefoon wel gewoon nog stroom en werkt hij technisch gezien prima, maar reageert het scherm niet meer of blijft het volledig zwart. Dit kan behoorlijk verwarrend zijn, omdat je toestel misschien nog steeds geluid maakt of trilt wanneer je bijvoorbeeld een bericht ontvangt.
In sommige gevallen kun je zelf nog proberen om je toestel geforceerd opnieuw op te starten of te resetten. Helpt dat niet? Dan is het verstandig om professionals in te schakelen.
De batterij heeft het begeven
De batterij krijgt veel te verduren en kan na een aantal jaar dus aan kracht verliezen. Misschien laadt je telefoon nog maar tot een bepaald percentage op of valt hij ineens uit, zelfs als de batterij nog niet leeg lijkt. In zulke gevallen is de batterij waarschijnlijk aan vervanging toe.
Gaat jouw smartphone ineens uit, terwijl het aangeeft nog zo’n 30% aan batterijpercentage over te hebben? Dan is dat een duidelijk signaal dat je de batterij moet vervangen. Dit kun je zelf, maar wordt altijd aangeraden om het te laten doen!
De smartphone gaat niet aan door software
Niet altijd is hardware de boosdoener van een niet-werkende smartphone. Soms ligt het probleem juist aan de software. Bijvoorbeeld als het besturingssysteem is vastgelopen of wanneer er een bug zit in een app. Een geforceerde herstart kan dan vaak uitkomst bieden. Ook kan het helpen om de telefoon in de herstelmodus te zetten en van daaruit een reset- of software-update uit te voeren. Vaak helpt dit om snel weer toegang te krijgen tot je toestel zonder dat er fysieke reparaties nodig zijn.
Problemen met de aan/uit-knop
Het lijkt misschien simpel, maar soms is het probleem letterlijk de aan/uit-knop. Door slijtage of vuil kan de knop niet goed meer werken, waardoor je toestel niet opstart. Een defecte knop kan vaak relatief eenvoudig gerepareerd worden. Je kunt de knop goed schoonmaken, het stof proberen te verwijderen of voorzichtig proberen de knop een paar keer achter elkaar in te drukken. Heeft dit alles niet het gewenste effect? Dan zit er weer maar één ding op: Student Fixer inschakelen!
Oververhitting door zon of langdurig gebruik
Als je telefoon oververhit is geraakt (bijvoorbeeld na langdurig gebruik of in de volle zon), kan hij zichzelf uitschakelen en tijdelijk niet meer opstarten als bescherming. Laat het toestel afkoelen, probeer hem na een tijdje opnieuw in te schakelen en vermijd verdere blootstelling aan hitte.
Blijft je telefoon na het afkoelen problemen geven? Dan kan de hitte schade hebben veroorzaakt aan de batterij of interne componenten. In dat geval is het verstandig om professionele hulp in te schakelen.
Nog steeds geen resultaat? Laat ons je helpen
Heb je alles geprobeerd, maar zonder succes? Dan is er gelukkig nog een optie: Een expert inschakelen! En laten wij nu net over de ervaring beschikken om jouw telefoon snel en vakkundig te repareren. Onze specialisten weten precies wat ze moeten doen om zelfs de lastigste problemen op te lossen. Het enige wat jij hoeft te doen? Contact opnemen, je locatie met ons delen en je smartphone aan ons overhandigen.
Wij zorgen er vervolgens voor dat je telefoon wordt gerepareerd, bij jou voor de deur in onze Fixbus! Geen last van wachttijden en al helemaal niet van de stress van het opsturen, gewoon een partij die razendsnel voor jou aan de slag kan! Neem contact met ons op.